Het Mediterrane Dieet

HET MEDITERRANE DIEET

Voor de Mediterrane bevolking was de zee altijd een referentie. Het dagelijks leven is gebaseerd en gepland rond de zee en het weer.

Vanouds was zee het middel voor uitwisseling tussen de mensen en de enige middel om producten, gewoonten en tradities uit te wisselen.

 

DE VOORDELEN VAN HET MEDITERRANE DIEET

Drie zin de elementen van een keuken:

  • De ingredienten, zijn uniciteit en kwaliteit,

  • Het respect van mensen voor de natuur,

  • Het Mediterrane klimaat.

 

Het laatste element, het mediterrane klimaat, heeft een enorme impact op de kwaliteit van de groenten en dus ook op de kookmethoden.

Het exclusieve gebruik van olijfolie als enige bron van vetten, de mix van kruiden en de hoogwaardige dierlijke eiwitten vormen de basis voor een licht en gebalanceerd dieet.

De voordelen van het mediterrane dieet werden in 1950 vastgelegd door wetenschappers. Een steekproef van 5.000 mensen uit 8 verschillende delen van de aarde werd genomen. Dit waren Finland, de VS, Nederland, Italië, Servië, Marokko, Spanje en het Griekse eiland Kreta. Na 45 jaar, in 1996, had Kreta het laagste percentage van sterfte en ziekte. Kreta ook had een levensverwachting, langer met 40%.

Het mediterrane dieet is gebaseerd op geschenken van de natuur. De mediterrane bevolking heeft altijd alles wat de aarde produceert gebruikt in hun dieet. In de meeste gerechten is er een mengsel van kruiden, groenten, granen en eiwitten. De consumptie van dieren was beperkt, en het kwam vaker tijdens festiviteiten en op Zondag, toen de families allemaal samen aten.

De mediterrane huishoudtafels houden altijd verschillende gerechten in kleine porties, zodat iedereen zijn eigen bord kan maken en dat is het geheim van een gezond en gebalanceerd dieet.